Mozilla Firefox ya da kısaca Firefox, Mozilla Vakfı tarafından geliştirilen bir web tarayıcısıdır. Firefox, Mozilla'nın yeniden tasarlanmasıyla, Gecko tabanlı olarak, XUL kullanıcı arayüz dili ile hazırlanmış olan açık kaynaklı bir yazılımdır. Mozilla Firefox, üç ayrı lisans modeliyle, bir başka deyişle MPL (Mozilla Kamu Lisansı), GPL (Genel Kamu Lisansı) ve LGPL (Kısıtlı Genel Kamu Lisansı) altında. Mozilla Firefox'un marka ve logo hakları saklı kalmak kaydıyla, tamemen özgür ve ücretsiz olarak dağıtılmaktadır. Yetenek ve özellikleri
Bir bağlantıyı yeni sekmede açmak için farenin orta tekerleği ile bağlantıya tıklamanız yeterlidir. Boş bir sekme açmak için ise sekme çubuğunda boş bir yere çift tıklanır ya da klavyeden Ctrl + T bileşimi kullanılabilir.
Yanlışlıkla kapatılan bir sekmeyi geri açmak için; sekme çubuğunda bir yere sağ tıklanıp "Sekme kapatma işlemini geri al" seçeneğine tıklanır.
Sayfa içi arama yapmak için Ctrl + F tuş bileşimi kullanılır. Eğer Mozilla Firefox'da bir şeyler yazarken otomatik olarak arama çubuğunun açılarak kelimenin aranmasını isterseniz; Düzen > Seçenekler > Gelişmiş > Genel yolunu izleyin ve orada bulunan "Ben yazmaya başlar başlamaz arama yap" seçeneğini işaretleyin.
Mozilla Firefox'da kullanıcılardan gizli bazı sayfalar bulunmaktadır. Adres çubuğuna sayfaların adlarını yazarak ulaşabilirsiniz.
about: — Firefox hakkında bilgi about:buildconfig — Kullanılan araçlar ve parametreler. about:cache — Hafıza ve disk belleği hakkında bilgi.
about:cache?device=memory — Hafıza belleği bilgileri. about:cache?device=disk — Disk belleği bilgileri about:config — Gelişmiş kullanıcı ayarları (prefs.js) için grafik arayüz. about:credits — Mozilla projesine katkıda bulunanların listesi. about:license — Lisans sözleşmesi. about:mozilla — Mozilla kitabından özlü sözler about:plugins — Kurulmuş eklentiler ve eklentiler hakkında bilgiler.
Kullanım önerileri
Mozilla Firefox'u diğer tarayıcılardan üstün kılan en önemli özelliği, farklı amaçlara yönelik yüzlerce eklentisi bulunmasıdır. Bu eklentilere https://addons.mozilla.org adresinden ulaşabilirsiniz.
Eğer farenizin yatay kaydırma tekerleği varsa veya dokunmatik pad kullanıyorsanız yatay kaydırmayı aktif edebilirsiniz. Bunun için adres çubuğuna about:config yazın ve mousewheel.horizscroll.withnokey.action seçeneğini bulup 0 olarak; mousewheel.horizscroll.withnokey.numlines seçeneğini de 1 olarak değiştirin.