Konu: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 5:55 am
Merhaba değerli Sanal İstihbarat Team üyeleri... Bilindiği gibi Tarih ve Coğrafya Bölümünde Tarihte Bugün noldu tek tek yazıyoruz. Şimdi yapacağımız ise belki de forumlarda bir ilk... Tarihte Bugün ******... Kaynak olarak ''www.******today.com'' yetkilileri ile görüştüm ve kaynak gösterirsem teklifi kabul edeceklerini açıkladılar. Bundan sonra Geçtiğimiz her günde ******'ün ne yaptığını öğrenebileceğiz. Hizmetlerinden Dolayı kaynak site yetkililerine teşekkür ediyorum. Çalışmaya sizlerde katılabilirsiniz fakat sizden ricam lütfen düzeni bozmayın...
İlk Anayasa Kanunu'nun esas maddelerinin kabulü. Mecliste bazı çevreler tarafından şiddetli eleştirilere maruz kalan Halkçılık Bildirisi ile benzeşen bir çok yanı olan Teşkilât-ı Esasiye Kanunu 1924' e kadar yürürlükte olacaktır.
1921 - Çerkez Ethem, eski arkadaşı Binbaşı Derviş Bey'in çağrısına rağmen yine teslim olmadı.
1920 - Maraş'ta da direniş başladı, Fransız birliklerine yapılan saldırılar sonunda mühimmat ele geçirildi. Amacı savaşı önlemek olan Cemiyet-i Akvam (Milletler Cemiyeti) İsviçre'nin Cenevre şehrinde kuruldu. İsmet Bey'in İstanbul'dan, Ankara'ya gelişi. (İsmet Bey 20 gün Ankara'da kalmış. 18 Şubat 1920'de İstanbul'a hareket etmiştir.) Harbiye Nazırı Cemal Paşa ile, Genelkurmay Başkanı Cevat Paşa'nın 48 saat içinde görevden alınmaları hakkında İtilaf Devletleri'nin İstanbul temsilcilerinin Bab-ı Ali'ye notası
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 21
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 5:56 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 5:56 am
21 Ocak
1921 - Ethem'in kardeşi Tevfik Bey Yunanlılarla bir teslim anlaşması imzaladı.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 22
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 5:56 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:02 am
22 Ocak
1932 - Yerebatan Camisindeki Türkçe Kur'an'ın ilk kez okunması.
1921 - Etrhem kendisine bağlı birlikleri serbest bıraktı. Kendisine bağlı Parti Pehlivan Refet Bey'in kuvvetlerine teslim olmayı reddederek, Yunanlıların hakim olduğu bölgede gerilla biçimi eylemler yapmaya başladı. Çerkez Ethem kuvvetlerinin bir bölümü dağılır, yada yeniden milli kuvvetlere katılırken, çok küçük bir bölümünün Yunanlılara sığınması.Ethem Yunanlılara sığındı. Kars'tan Erzurum'a gelen Mustafa Suphi ve arkadaşları burada saldırı ve hakaretlere uğradı.
1920 - Meclis-i Mebusan'da Mustafa Kemal'in kutlama telgrafına teşekkür edilmesi karalaştırıldı.
Mustafa Kemal Paşa'nın kolordu komutanlarına buyruğu: "..İngilizler İstanbul'dan nazır veya mebuslardan bazılarını tevkif ederlerse, karşılık olarak Anadolu'da bulunan İngiliz subayları tevkif edilecektir." Misak-ı Milli, Felah-ı Vatan grubunın gizli oturumunda kabul edildi.
1920 Trabzon'da ve Denizli'de işgale karşı mitingler yapıldı. Trabzon'daki mitingte Faik Ahmet Bey (Barutçu) konuştu.
1919 - Hürriyetperveran Avam Partisi başkanı Fethi Bey (Okyar) diğer partileri ortak hareket etmek üzere bir toplantıya çağırdı. Trakya-Paşaeli Müdafaa-ı Hukuk-ı Osmaniye Cemiyeti Trakya'daki Yunan işgalinin kaldırılmasını istedi.
Türk Kuvvetleri'nin Batum'u boşaltması.
Konya İstasyonu'nun İngilizler tarafından işgal edilmesi.
23 Ocak
1932 - Mustafa Kemal'in talimatına uygun olarak, Riyaset-i Cumhur İncesaz Heyeti Şefi Binbaşı Hafız Yaşar (Okur) İstanbul'da Karaköy'deki Yeraltı Camii'nde ilk kez Cuma namazından sonra Yasin Suresi'ni önce Arapça sonra da Türkçe okudu.
Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Kütahya İstasyonu'nda bir yurttaş ile dilekçesi hakkında konuşurken (24 Ocak 1933)
1921 - Fevzi paşa'nın icra vekilleri başkanlığına seçilmesi.
TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Uşak İstasyonu'nda (25 Ocak 1923)
1921 - Paris'te İtilaf Devletleri temsilcilerinin toplantısı ve Sevr anlaşmasını değiştirmek için Türk ve Yunan hükümetlerini 21 Şubat 1921'de Londra'da toplanacak bir konferansa davet kararı alması.
26 Ocak
TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Menemen'de (26 Ocak 1923)
_________________________________________
TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Manisa'da (26 Ocak 1923)
_________________________
TBMM Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Manisa'da (26 Ocak 1923)
_______________________
26 Ocak 1923 Manisa'ya ayak bastığı gün ihtiyar bir Türk kadınının "Ahdim var Paşa" diyerek elini öpmesi
1938 - Cenevre'de başlayan Türkiye ile Fransa arasındaki görüşmelerde Hatay sorunu ele alındı.
1921 -Yunan Ordusunun cephe boyunca taarruzu. İtilaf Devletleri İstanbul temsilcilerinin Londra Barış Konferansı'na delege gönderilmesini, Sadrazam Tevfik Paşa'ya bildirmeleri. (İtilaf Temsilcileri, Osmanlı Heyeti içinde, Ankara hükümeti temsilcilerinin de bulunmasını istemişlerdir.
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:02 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:07 am
27 Ocak
1937 - Milletler Cemiyeti Hatay'ın bağımsızlığını kabul etti. ******, Başvekil İsmet İnönü'ye çektiği telgrafta; "Türkiye Cumhuriyeti haklı olduğuna kani bulunduğu davasını... Milletler Cemiyet'ine bırakmakla insanlık namına isabetli bir harekette bulunmuştur" dedi.
1923 - İzmir'e gelen Mustafa Kemal Paşa, Karşıyaka'da annesi Zübeyde Hanım'ın evini ziyaret etti. Burada yapmış olduğu konuşmada "Burada yatan validem zulmün, cebrin bütün milleti felaket uçurumuna gö.türen bir keyfi idarenin kurbanı olmuştur" dedi. WwW.SaNaLTeAm.ClUbMe.NeT 1922 - Sovyetler Birliği'nin yeni büyükelçisi Aralof, Ankara'ya geldi. Aralof büyük bir törenle karşılandığı Ankara İstasyonu'nda halkı Türkçe selamladı.
1921 - Türkiye Halk İştirakiyûn Fırkası'nın yayın organı Emek yasaklandı. Bazı komünistler tutuklanmaya başladı.
Sadrazam Tevfik Paşa'nın, Mustafa Kemal Paşa'ya Londra'da toplanacak Barış Konfederasyonu için Osmanlı Heyetine katılmak üzere TBMM'den üye isteyen telgrafı. WwW.SaNaLTeAm.ClUbMe.NeT 1920 (26-27) - Akbaş mevkisindeki cephane deposuna Kuvay-ı Milliye kahramanlarından Köprülülü Hamdi ve arkadaşlarının baskını. Köprülü Hamdi Bey, Kuvay-i Milliyecilerle, Fransızların koruduğu Akbaş cephaneliğini basmak için, Rumeli yakasına geçti.
28 Ocak
1922 Sovyet elçisi Aralov'un Ankara'ya gelişi.
1921 (28-29) Mustafa Suphi ve arkadaşlarının, Yahya Kahya'nın adamları tarafından Trabzon açıklarında öldürülmeleri. Türkiye Komünist Fırkası kurucusu Mustafa Suphi ve 14 arkadaşı Trabzon açıklarında Batum'a geri dönmek üzere bindirildikleri bir motorda Yahya Kaptan ve arkadaşlarının saldırısına uğradı. Öldürülen komünistlerin cesedleri Karadeniz' e atıldı. WwW.SaNaLTeAm.ClUbMe.NeT 1921 Mustafa Kemal Paşa'nın Sadrazam Tevfik Paşa'ya cevabı:
"Milli iradeye dayanarak Türkiye'nin mukadderatına el koyan yegane meşru ve müstakil hakim kuvvet, Ankara'da aralıksız toplanan TBMM'dir. Türkiye'ye ait bütün meselelerin halline memur ve her türlü harici münasebetlere muhatap ancak bu meclisin Heyet-i Hükümetidir. Düvel-i İtilafiye, Londra'da yapacakları konferansta Doğu meselesini adalet ve hukuk dairesinde halletmeye karar vermişlerse davetlerini TBMM hükümetine doğrudan doğruya tevcih etmelidirler."
Mustafa Kemal Paşa'nın Sadrazam Tevfik Paşa'ya ikinci telgrafı ve istekleri:
"Zat-ı şahane, TBMM'yi tanıdığını kısa bir hatt-u hümayun ile buyuracaklardır"
1920 Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın gizli toplantısında Misâk-ı Millî kabul edildi. İstanbul Meclis-i Mebusan'ın gizli oturumunda 6 maddelik Misak-ı Milli Beyannamesi'nin kabul edildi. Maraş'ta çatışmalar devam ediyor.
1915 İngilizler'in Çanakkale'yi geçme kararı.
29 Ocak
29 Ocak 1923 ****** eşi Latife Hanım’ın ailesiyle
1931 Menemen Olayı davası sonuçlandı. 37 kişiye idam cezası verildi.
1923 Gazi Mustafa Kemal'in İzmir'de Latife (Uşaklığil) Hanım'la evlenmesi. (5 Ağustos 1925'te ayrılmışlardır)
1921 (28-29) Mustafa Suphi ve arkadaşlarının, Yahya Kahya'nın adamları tarafından Trabzon açıklarında öldürülmeleri.
1919 Osmanlı Mesai Fırkası kuruldu.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 24
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:07 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:13 am
30 Ocak
30 Ocak 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir Kemalpaşa'da
1929 - Milli İktisat ve Tasarruf Cemiyeti'nin kurulması.
1923 - Lozan Konferansı'nda Yunan ve Türk halklarının mübadelesine ilişkin 19 maddelik sözleşme ve protokol imzalandı. Buna göre, Anadolu Türk topraklarında yaşayan Türk uyruklu Rum Ortodokslar ile Yunan topraklarında yaşayan Yunan uyruklu Müslüman halk zorunlu olarak ahali mübadelesine (nüfus değişimine) tabi tutulacaktır.
1921 - Londra Konferansı'nda hükümeti kimin temsil edeceği tartışılıyor. Sadrazam Tevfik Paşa, Ankara'da BMM'de kabul edilen anayasanın geçersiz olduğunu savundu.
1921 - İcra vekilleri heyeti reisi Fevzi Paşa'nın Tevfik Paşa'ya telgrafı: "Londra konferansına gidecek Türkiye delege heyeti yalnız TBMM tarafından seçilip gönderilecektir." Antep'te Fransızların Musullu cephesine taarruzları ve milli kuvvetlerce geri püskürtülmeleri.
1921 - (30-31) Fransız kuşatmasındaki Antep'te şehir içindeki milli kuvvetlerin huruç hareketi, düşmanla şiddetli çarpışmalar ve bazı bölgelerde düşman cephesinin yenilmesi.
1919 - Paris Barış Konferansında Osmanlı İmparatorluğu'nun parçalanmasının kararlaştırılması.
31 Ocak
Mustafa Kemal, Harp Akademisini Kurmay Yüzbaşı olarak bitirdiği günlerde (Ocak 1905)
1937 - Hatay'ın bağımsızlığına kavuşması dolayısıyla bütün yurtta gösteriler yapıldı.
1921 - (30-31) Fransız kuşatmasındaki Antep'te şehir içindeki milli kuvvetlerin huruç hareketi, düşmanla şiddetli çarpışmalar ve bazı bölgelerde düşman cephesinin yenilmesi.
1920 - Mebusan Meclisi başkanlığına Reşat Hikmet Bey seçildi.
1 Şubat
1 Şubat 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, İzmir Erkek Lisesinde matematik dersini izlerken
1935 - ******'ün, günü Dolmabahçe Sarayı'nda çalışmakla geçirmesi.
******'ün, İsmet İnönü, Fevzi Çakmak, Şükrü Kaya ve Recep Peker'i kabulü.
1935 - Bir süre önce Müzeler İdaresi'ne devredilen Ayasofya, ******'ün isteği üzerine müze olarak hizmete açıldı.
1933 - Bursa'da Türkçe ezan aleyhine gösteri yapıldı. Olay, Bursa'da Ulucamii müezzini yerine bir başkasının ezanı Arapça okuması nedeniyle müdahele eden polis memurunun bu davranışını bahane eden bir grubun kışkırtmasıyla meydana geldi. Vilayet konağı önüne gelen tahrikçiler, emniyet güçleri tarafından yakalanarak haklarında dava açıldı.
1925 - Genç'te Şeyh Sait isyanının zuhuru.
1922 - Mustafa Kemal, İngilizlerin Musul'daki faaliyetlerini engellemek için Irak'ın Revandiz bölgesine kuvvet gönderilmesini emretti.
Gazi Mustafa Kemal Paşa'nın İngilizlerin Musul'daki siyasi faaliyetleri nedeniyle Milli Müdafaa Vekaleti'ne emri:
"Misak-ı Milli sınırları içinde kalan Musul'un kurtarılması amacıyla Revandiz bölgesine bir kısım kuvvet gönderilmesi."
1921 - Tevfik Paşa konferansa birlikte gidilmesini önerdi, böyle olmadığı takdirde Boğazların elden gidebileceğini savundu. Bekir Sami Bey konferansa katılmak için yapılan çalışmalar hakkında meclise bilgi verdi.
1920 - Maraş'ta Fransızlar, çarşıları yakmaya başladı ve çok şiddetli sokak savaşları başladı.
1919 - Kasaba (Turgutlu) Aydın Demiryolu'nun İngilizler ve Fransızlar tarafından işgali.
1918 - Ermeni komitacı Arşak, Bayburt'ta katliam yaptı.
1917 - Türkler'in Kut-ül Amare'yi kaybetmeleri. Şiddetli denizaltı savaşlarının yeniden başlaması.
Alman-Amerikan diplomatik ilişkilerinin kesilmesi. Almanlar'ın Hindenburg hattına çekilmeleri.
2 Şubat
2 Şubat 1917 ****** Ahmet İzzet Paşa ve subay arkadaşlarıyla Halep'te
2 Şubat 1931 Gazi Mustafa Kemal, İzmir Türkocağı’nda Çayda... Sağında: Fahrettin Altay Paşa, Solunda: Kâzım Dirik
Cumhurbaşkanı ******, Bursa Merinos Fabrikasının açılışında (2 Şubat 1938)
Cumhurbaşkanı ******, Bursa Merinos Fabrikası tesislerini gezerken (2 Şubat 1938)
Cumhurbaşkanı ******, Bursa Merinos Fabrikası tesislerini gezerken (2 Şubat 1938)
1937 - Bursa Merinos Fabrikası'nın ****** tarafından törenle açılması.1935 - ******'ün, Dolmabahçe Sarayı'nda, milletvekili genel seçimiyle ilgili olarak Başbakan İsmet İnönü ve C.H.P. Genel Sekreteri Recep Peker'le çalışmâsı.
******'ün saat 17.00'de Dolmabahçe Sarayı'nda Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu'nun toplantısına başkanlık yapması.
******'ün, milletvekili seçimi nedeniyle Cumhuriyet Halk Partisi örgütüne ve ikinci seçmenlere bildirgesi: "..,.Cumhuriyetçi ve milliyetçi olmakla beraber Partimiz programından başka bir programla ve partili olmanın tabiî kayıtları dışında serbest çalışacak samimî yurttaşların ulus kürsüsünden yapacakları tenkitler ve söyleyecekleri düşüncelerle millî çalışmanın kuwetleneceğine inanıyoruz."
1919 - Hükümet feshedilmiş olan İttihat ve Terakki'nin bütün mallarına elkoydu.
1915 - ******'ün Tekirdağ'a gelişi ve 19. Tümeni kurma çalışmalarına başlaması.
25 Şubat 1915'te Tümen'in kuruluşunu tamamlayarak Maydos'a gelmiştir.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 25
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:13 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:21 am
3 Şubat
1935 - ******'ün, saat 16.00'da Dolmabahçe Sarayı'nda Bakanlar Kurulu ve Cumhuriyet Halk Partisi Yönetim Kurulu toplantısına başkanlık yapması.
1932 - Bugüne rastlayan Kadir Gecsi'nde Ayasofya'da yatsı namazından sonra aralarında birçok tanınmış hafızın bulunduğu Mevlidhan Heyeti Türkçe mevlid ve Kur'an okudu. Radyodan yapılan canlı yayın büyük yankı yarattı. Ankara'da ****** heykelinin yanına monte edilen hoparlörden de halka dinletilen yayını halk yağan karaltında dinledi. Türkçe Kur'an İslam ülkelerinde de değişik tepkilere yolaçtı. Kimi çevreler bunu "dinsizlik" diye değerlendirirken bazıları da olumlu karşıladı.
1931 - Menemen sanıklarından 27 kişi idam edildi. Bir mahkum infazlar yapılırken kaçtı.
1930 - Türkiye ile Fransa arasında dostluk antlaşması imzalandı.
1923 - Gazi'nin, İzmir'de kadın hakları ve medreselere dair nutku.
1920 - Fevzi Paşa, Osmanlı Hükümeti'nin Harbiye Nazırı oldu. Cemal Paşa'nin (Mersinli) istifasından sonra vekaleten Salih Hulusi Paşa'mn baktığı Harbiye Nazırlı-ğı'na Fevzi Paşa (Çakmak) getirildi. İngilizlerin Bandırma'ya 200 kişilik kuvvet çıkarmaları.
1919 - Fransızların Pozantı'nın güneyindeki Akköprü ve Çiftehan'ı işgal etmesi. Venizelos'un, Paris Barış Konferansı'nda Yunan görüşünü savunması : (Bütün adaları, Trakya'yı ve Batı Anadolu'yu Yunanistan için istemesi) 1915 - Birinci Kanal Harekatı. Almanların ilk denizaltı savaşını başlatmaları. Fransızlar'ın Champagne'ye saldırmaları.
1913 - Bulgarların savaşı yeniden başlatması.1908 - ******'ün, General Litzmann'dan çevirdiği "Takımın Muharebe Talimi" adlı -askerî eğitimle ilgili- kitabın Selanik'te yayımlanması. (Bu kitabın basım tarihi bazı kaynaklarda 1909 olarak gösterilmiştir: Erden, s.11; K.A.M.M.T., s.617; İ.A., s.721; A.H.E., s.29; A.Y., s.20). [Kocatürk]
4 Şubat
20 Kasım 1922 - 4 Şubat 1923 Birinci Dönem Lausanne Konferansı Tartışmaları
Lausanne Konferansı
Lausanne Konferansı
1935 - ******'ün, milletvekili genel seçimi nedeniyle millete bildirgesi: "...Müspet bilimlerin temellerine dayanan, güzel sanatları seven, fikir eğitiminde olduğu kadar beden eğitiminde de kabiliyeti artmış ve yükselmiş olan erdemli, kudretli bir kuşak yetiştirmek, ana siyasamızın açık dileğidir." ******'ün, akşamüzeri otomobille Uluköy'e kadar bir gezinti yapması, Maslak, Şişli, Beyoğlu yoluyla Dolmabahçe Sarayı'na dönüşü.
1923 - Lozan Konferansı müzakeratının kesilmesi.
Lozan Konferansı'nın iki ay süren görüşmelerinden sonra kesintiye uğraması. Konferans, batılı başdelegelerin uzlaşmaz tutumları nedeniyle kesildi.
1922 - Başkomutanlık Kanunu'nun TBMM'de ikinci kez üç ay daha uzatılması.
Bazı üyelerin oylama biçimine itiraz ettikleri meclis oylamasında Mustafa Kemal'in başkomutanlığı üç ay daha uzatıldı.
5 Şubat
5 Şubat 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Denizli'de bir yurttaşla konuşurken
5 Şubat 1923 Mustafa Kemal Paşa, Akhisar'da Çiftlik İstasyonu civarında yapılan Süvari Kolordusu Tatbikatı'nda
1937 - Laiklik ilkesinin 3115 sayılı kanunla Anayasa metnine girmesi. Anayasa'da yapılan değişiklikle 2. Madde yeniden düzenlenerek, CHP'nin Altı Ok'u Türkiye Cumhuriyeti'nin temel ilkeleri haline getirildi. 1928'de yapılan değişiklikte yeralan "Türkiye devletinin resmi dili Türkçedir, makam (başkenti) Ankara'dır." ibaresinin başına "Türkiye Devleti, cumhuriyetçi, milliyetçi, halkçı,devletçi, laik ve inkılapçıdır.'' cümlesi eklendi.
1932 - İlk Türkçe hutbe Süleymaniye Camii'nde okundu.
1928 - İstanbul'da hutbenin Türkçe okunmaya başlaması.
1921 - TBMM, gizli oturumunda Londra Konferansı'na Ankara Hükümeti adına bir heyet gönderilmesini ve heyetin meclis üyelerinden oluşmasını karar altına alması.
1919 - Basına getirilen sansür ağırlaştırıldı. Her türlü gazete, dergi, kitap, broşür vb. yayınlar daha önce izin alınmak koşuluna bağlandı.
1917 - ******'ün, rahatsızlığının devam etmesi nedeniyle günü evinde geçirişi, İzzettin (Çalışlar) Bey'in kendisini ziyareti.
1905 - Mustafa Kemal, Şam'da bulunan 5. Orduya atandı.
Atatürk'ün kurmaylık stajı için, Şam'da 5. Ordu emrine atanması (Burada 30. Süvari Alayı'nda göreve başlamıştır. (Bazı kaynaklarda Atatürk'ün Şam'a atanma tarihi, Harp Akademisi'ni bitiriş tarihi ile birleştirilerek 11 Ocak 1905 olarak gösterilmiş
6 Şubat
Şubat 1935 ******'ün, Antalya'ya üçüncü ve son gelişi, 1935 yılı Şubat ayına rastlar.
1935 - ******'ün, saat 12.00'de otomobille Yeşilköy'e kadar bir gezinti yapması, dönüşte Ayasofya'yı gezmesi.
1933 - Gazi'nin Bursa'da gericilik olayı üzerine söyledikleri.
1921 -Londra Konferansı'na gitmek üzere Bekir Sami Bey başkanlığında Türk Heyeti'nin Ankara'dan hareketi. Londra Konferansı'na katılmak üzere seçilen ve Hariciye Vekili Bekir Sami Bey'in (Kunduh) başkanlığını yaptığı kurulda Yunus Nadi (Abalıoğlu), Cami Bey (Baykurt), Hüsrev Bey ve Zekai Bey gibi isimler yer aldı. 1920 - Osmanlı Meclis-i Mebusanı'nın 70 kişilik (FELAH-İ VATAN GRUBU)nun kuruluşu. Son Osmanlı Mebusan Meclisi'nde, Mondros Müterekesi'ne karşı direnme yanlısı Felah-ı Vatan Grubu kuruldu.
Rauf Bey ve arkadaşları, Ankara'daki görüşmelerde kararlaştırılan Müdafaa-ı Hukuk Grubu yerine, bu adı kullanmaktan çekinerek Felâh-ı Vatan Grubu'nu kurdu. Grupta Celalettin Arif, Rauf Bey, Vasıf Bey, Cami Bey(Baykurt) gibi isimler var.
1917 - ******'ün, rahatsızlığı bugün de devam etmesi nedeniyle günü evinde geçirişi.
7 Şubat
Şubat 1935 ******'ün, Antalya'ya üçüncü ve son gelişi, 1935 yılı Şubat ayına rastlar.
****** Evi Müzesi - Alanya
19. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan bahçe içinde üç katlı binanın giriş katında ******'ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, ******'ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.
1933 - İstanbul Evkaf Müdürlüğü bütün camilerde ezanın Türkçe okunmasını zorunlu kılan bir tebliğ yayınladı.
1929 - Hilal-i Ahmer (Kızılay) günü ilk kez kutlandı.
1924 - İstanbul'da kurulan Kadınlar Birliği faaliyete başladı.
1924 - Ecnebi mekteplerinde bina dahilindeki dini alamet ve işaretlerin kaldırılması hakkında karar verilmesi.
1923 - İsmet Paşa görüşmelerin kesintiye uğraması üzerine Lozan'dan ayrıldı.
1923 - Mustafa Kemal'in Balıkesir Zagnos Paşa Camii minberinden halka hitap edişi.
1922 - Hariciye vekili Yusuf Kenan Bey Başkanlığındaki heyetin Avrupa'ya gitmek üzere Ankara'dan hareketi.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 26
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:21 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:31 am
8 Şubat 1935 - Milletvekili seçimleri yapıldı.
1921 - Antep'in düşmesi, Antep'in adının T.B.M.M. tarafından "Gaziantep"e çevrilmesi. Günlerce süren başarılı direnişten sonra Antep düştü. Kuşatma sırasındaki savaşta 6 binden fazla şehit veren Antep'in adının başına "Gazi" unvanının konulması T.B.M.M.'de tartışmasız kabul edildi.
1921 - Bekir Sami Bey başkanlığındaki heyet Londra'ya gitmek üzere Ankara'dan hareket etti.
1920 (8-9) - Kuvay-ı Milliye'nin Fransız işgalindeki Urfa'yı kuşatması.
1920 - Urfa ve Maraş'ta direnişler devam ediyor. Urfa'da Ali Saip Bey'in önderlik ettiği kuvvetler Fransızlara büyük kayıplar verdirdi.
1919 - Fransız işgal orduları başkomutanı General Franchet d'Esperay'in Sirkeci'den Beyoğlu'na kadar beyaz at üzerinde top atışları ve bando eşliğinde, ve Rum tezahüratı ile yürüyüşü.
9 Şubat
9 Şubat 1923 Edremit'te yurt gezilerinin birinde
9 Şubat 1923 T.B.M.M. Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Edremit yolunda Ergama köyü çocukları ile birlikte
1934 - Atina'da Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya ve Romanya arasında Balkan Paktı imzalandı.
İmzalanan paktın maddelerinde, Arnavutluk ile Bulgaristan'ın da ileride pakta katılmalarını sağlayacak bir esneklik getirildi.
1925 - Kars mebusu Halit Paşa, daha önce tartıştığı Afyon mebusu Ali Bey (Çetinkaya) tarafından TBMM'de vuruldu.
1921 - I. İnönü Muharebesi. İnönü Zaferi.
1920 (8-9) - Kuvay-ı Milliye birlikleri, Urfa'ya girdi. Kuvay-ı Milliye'nin Fransız işgalindeki Urfa'yı kuşatması.
1919 - Süleyman Nazif'in kaleme aldığı ‘‘Kara Bir Gün’’ başlıklı makale... Hadisat Gazetesi'nde Süleyman Nazif'in Fransız generalinin davranışını yeren ünlü yazısı.
Süleyman Nazif’in cesur isyanı: Kara Bir Gün
Süleyman Nazif'in ‘‘Kara Bir Gün’’ü yayınladığı sırada, İstanbul basını işgalcilerin sansürü altındaydı. ‘‘Hadisat’’ gazetesi ne yapıp etti ve yazıyı sansürün gözünde kaçırarak gizlice basmayı başardı. ‘‘Kara Bir Gün’’, sonradan hem basın hem de İstiklál Savaşı tarihimizin en meşhur makalelerinden biri olacaktı. İşte, ‘‘Hadisat’’ gazetesinde 9 Şubat 1919 günü yayınlanan makalenin günümüz Türkçesiyle tam metni: ‘‘Fransız generalinin dün şehrimize gelişi dolayısıyla bir kısım vatandaşlarımız tarafından yapılan gösteriler, Türk'ün ve İslam'ın kalbinde ve tarihinde sonsuza kadar kanayacak bir yara açtı. Aradan asırlar geçse ve bugünkü hüznümüz ve bahtsızlığımız sevince ve mutlu bir talihe dönse bile, yine bu acıyı hissedecek ve bu hüzünle üzüntüyü çocuklarımıza ve soyumuzdan gelecek olanlara nesilden nesile ağlanacak bir miras olarak terkedeceğiz. Almanya orduları 1871 senesinde Paris'e girdikleri sırada, Büyük Napolyon'un zaferlerini kutlamak için dikilmiş olan zafer tákının altından geçerlerken bile Fransızlar bizim kadar hakaret görmemişti. Ve bizim dün sabah saat dokuzdan on bire kadar hissettiğimiz üzüntüyü ve azábı duymamıştı. Çünki ‘‘Fransız’’ námını taşıyan her kişi, çünki yalnız Hristiyanlar değil, Yahudi Fransızlarla Cezayirli Müslümanlar, o millî matem karşısında aynı keder ve utanç ile ağlamış ve kızarmışlardı. Biz ise millî varlıklarının ve dillerinin devamını bizim álîcenaplığımıza borçlu olan bir kısım halkın hay-huy şamatasıyla bu aziz matemimize en acı hakaretlerin birer tokat şeklinde atıldığını gördük. ‘‘Buna müstehak değildik’’ diyemeyiz. Müstehak olmasaydık, bu felákete düşmezdik. Her milletin hayat sayfalarında birçok talihler ve bahtsızlıklar vardır. Fransa Kralı Birinci Fransuva'yı Şarlken'in zindanından kurtarmış ve koca Viyana şehrini defalarca kuşatmış bir ümmetin kader defterinde böyle bir kederli satır da gizli imiş. Araplar’ın güzel bir sözü var: ‘Isbır feinne’d-dehre lá yesbır’ (Sen sabret, çünki zaman sabretmez) derler’.
10 Şubat
1931 - İstanbul'da yargılanan komünistler çeşitli hapis cezalarına çarptırıldı.
1920 - İstanbul Meclis-i Mebusanan'ın "Felahi Vatan" Grubunun teşekkülü.
1905 - ******'ün, Şam'a gitmek üzere İstanbul'dan hareketi.
1902 - Mustafa Kemal'in Harp Okulu'nu teğmen rütbesi ile bitirerek, Harp Akademisi'ne girdi.
Atatürk'ün, teğmen rütbesiyle Harp Okulu'nu bitirişi ve öğrenimine Harp Akademisi'nde devam etmesi.
11 Şubat
T.B.M.M.Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)
1925 - Güneydoğu İllerinde isyan. Doğu'da Şeyh Sait ayaklanması başladı.
1920 - Maraş'ın Fransızlar tarafından tahliyesi.
1920 - Mustafa Kemal, Fevzi Paşa ile görüştü.
12 Şubat
12 Şubat 1921 Mustafa Kemal, Dikmen Sırtlarında dinlenirken
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken (Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)
1920 -Maraş, Fransız işgalinden kurtuldu.
Maraş'tan çekilen Fransızlar, bir gece önce şehri terkederken top ateşine tutarak yangın ve yıkıma sebebiyet verdi. Şehirdeki Ermenilerin bir bölümü Fransızlarla birlikte Maraş'ı terketti.
Batum'u boşaltmaya başlayan İngilizler, buradaki kuvvetlerini İstanbul'a getirmeye başladı. Bu İstanbul'da yapılacak bir işgalin habercisiydi.
1919 - Çerkez Ethem eski İzmir Valisi Rahmi Bey'in oğlunu fidye karşılığı kaçırdı.
13 Şubat
T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken (Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)
1925 - Doğu'da Ergani'nin Piran köyünde, haklarında eşkıya oldukları için tutuklama kararı olan köylülerin jandarmaya teslim olmayıp, ateş açmaları üzerine Şeyh Sait Ayaklanması başladı.
İngilizler, Orta Doğu'daki zengin petrol yataklarını denetim altında tutmak için daha Birinci Dünya Savaşı yıllarından itibaren bazı faaliyetlerde bulunmuşlardı. Bunlardan biri de Güneydoğu Anadolu'da kendi himayelerinde bir devletin kurulmasıydı. Lozan Antlaşması'yla bu oyun bozuldu. Fakat İngilizler, emellerinden vazgeçmediler. Lozan'da halledilemeyen Musul sorununun görüşüldüğü sırada, cumhuriyet rejimine karşı olanları kullanarak Güneydoğu ve Doğu Anadolu illerinin bir kısmında etkili olan bir ayaklanma çıkarttılar. Şeyh Sait isimli kişinin başkanlığında çıkmış olan bu ayaklanmaya Şeyh Sait Ayaklanması adı verilmiştir.
Şeyh Sait Ayaklanması, Ergani ilçesine bağlı Piran köyünde başladı (13 Şubat 1925). Kısa sürede etrafa yayıldı. Muş, Elazığ ve Diyarbakır yöresinde etkili olan ayaklanmanın bastırılması için hemen tedbirler alındı, önce sıkıyönetim ilân edilerek olaylar yatıştırılmaya çalışıldı. Bu yeterli olmayınca Başbakan Fethi Bey istifa etti.
3 Mart 1925'te başbakan olan İsmet İnönü, ayaklanmanın bastırılması için hükümete geniş yetkiler veren Takrir-i Sükûn Kanunu'nu TBMM'den çıkardı. Diğer taraftan ordu birlikleri harekete geçirildi. Yapılan plânlı askerî harekât ile, isyancılar dağıtılıp, elebaşıları yakalandı. Suçlular İstiklâl Mahkemelerinde yargılandılar. Suçlu görülenler çeşitli cezalara çarptırıldılar. Yapılan soruşturmada isyancıların bir kısmının Terakkiperver Cumhuriyet Fırkası'na mensup oldukları belirlendi. Bunun üzerine parti 3 Haziran 1925'te kapatılarak, cumhuriyet rejimine yönelen önemli bir tehlike ortadan kaldırılmış oldu.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 27
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:31 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:42 am
14 Şubat
TBMM Başkanı Mustafa Kemal, Birinci İnönü Savaşı'nın geçtiği alanı gezerken (Bozüyük, 10-15 Şubat 1921)
1925 - Ali Bey'in (Çetinkaya) vurduğu Kars mebusu Halit Paşa öldü.
1924 - Orduda çiftçi askerlere basit ziraat dersleri verilmesi hakkında kanunun kabulü.
15 Şubat
15 Şubat 1931 Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, Dörtyol gezisinde bir çocuğ u severken
1920 - Londra Konferansı'nda, İstanbul'un Türklere bırakılması kararı verildi.
16 Şubat
1925 - Tayyare Cemiyeti'nin teşekkülü.Sonraları "Türk Hava Kurumu" adını alacak olan "Türk Tayyare Cemiyeti" kuruldu.
THK Cumhuriyet'in ilanından 16 ay sonra 16 Şubat 1925'de Büyük Önder Mustafa Kemal ******'ün emirleriyle "Türk Tayyare Cemiyeti" adıyla kuruldu.
Cemiyet'in kuruluş amacı; Türkiye'de havacılık sanayisini kurmak havacılığın askeri, ekonomik, sosyal ve siyasal önemini anlatmak; askeri, sivil, sportif ve turistik havacılığın gelişmesini sağlamak; bütün bunlar için gerekli araç ve gereci hazırlamak; personeli yetiştirmek ve uçan bir Türk gençliği yaratmaktır.
1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Genç ilinin merkezi Darahini’yi alarak kasabayı yağmaladı.
1920 - ******'ün, Burdur Askerlik Şubesi Başkanı'na telgrafı: "Sık sık temasa gelindiği anlaşılan İtalyanlara karşı Kuvayi Milliye'nin hareket ve girişimleri hakkında gerçek bir ağız sıkılığı izlenmesi."
1920 -2. Anzavur Ayaklanması. Anzavur Biga ve yöresinde ikinci kez ayaklanmaya kalkıştı. Eski Edremit Kaymakamı Köprülü Hamdi Bey, hapisanede yatan Anzavur'un adamı olan Kara Hasan'ın çetesini yok edince, misillemeye girişen Anzavur Biga'da katliama girişti.
Maraş'ın kurtuluşundan sonra şehirde kalan Ermeniler, Dahiliye Nezareti'ne telgraf çekerek Fransızlardan yakınarak, kendilerine baskı yaparak Türklere karşı saldırmalarını istediklerini belirttiler.
1916 - Ruslar'ın Erzurum'u alışı.
Verdun Savaşı'nın başlaması.
Almanlar'ın Douaumont'u alışı.
Petain'in Verdun cephesi komutanı oluşu.
17 Şubat
1936 - Aralarında Urfa mebusu Ali Faik Ursavaş'ın da bulunduğu, ******'e suikast girişiminden dolayı yargılanan 8 kişi beraat etti.
1930 - İstanbul'da Türk Gazeteciler Birliği kuruldu.
1926 - Türk Medeni Kanunu'nun kabulü.
Hukuksal düzenin çağdaş bir yapıya kavuşması yolunda en önemli adım olan Türk Kanun-ı Medenisi (Medeni Kanun) T.B.M.M.'de kabul edildi.
İsviçre Medeni Kanunu'nu esas alan kanunla, kişi, aile, miras ve eşya hukuku yeniden düzenlendi. Bu kanunla Türk vatandaşları arasında din, dil, ırk ve mezhep ayrımı sona erdi.
1925 - Aşar (ondalık) vergisinin kaldırılması.
Osmanlı döneminden kalma ve esası köylünün ürününün belirli bir bölümünü ayni vergi olarak devlete vermesi temeline dayanan aşar vergisi kaldırıldı. Böylece köylü ağır bir yükten kurtuldu.1923 - Gazi Mustafa Kemal'in, İzmir'de ilk Türkiye İktisat Kongresi'ni açması.
1923 İzmir'de iktisadi sorunları tartışmak, tüccar, esnaf, köylü ve işçilerin yeni ekonomik yapı içindeki işlevlerini belirlemek amacıyla Birinci Türkiye İktisat Kongresi toplandı.
Kongrede Mustafa Kemal, İktisat Vekili Mahmut Esat Bey (Bozkurt) ile kongre başkanlığına seçilen Kazım Karabekir birer konuşma yaptı.
1921 - Bekir Sami Bey, Roma'da İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforza ile görüştü.
Bekir Sami Bey başkanlığındaki T.B.M.M. heyetinin Roma'ya varışı ve Bekir Sami Bey'in İtalya Dışişleri Bakanı Kont Sforza ile görüşmesi.
1920 - İstanbul Osmanlı Mebuslar Meclisi, kabul ettiği Misak-ı Milli Beyannamesi'nin, basında yayınlanmasını ve bütün yabancı parlamentolara bildirilmesini kararlaştırdı.
Misak-ı Milli Beyannamesi, 17 Şubat 1920 tarihinde, Edirne Milletvekili Mehmet Şeref (Aykut) Bey’in bir önergesinin kabulü ile Mecliste okunmuş, oybirliği ile benimsenmiştir. Ayrıca kabul edilen nihai metin basına dağıtılacak ve dünya parlamentolarına bildirilecekti.
[size=9]1917 - ******'ün, Başkomutanlık Vekâleti'nce Hicaz Kuvve-i Seferiye Komutanlığı'na atanması ve acele hareketinin emredilmesi. (******, Arabistan ve Medine cephesinde oluşturulması düşünülen bu kuvvet komutanlığına Ordu Komutanı yetkisiyle, fakat 4. Ordu Komutanlığı emrinde olmak üzere atanmıştı).
18 Şubat
18 Şubat 1923 T.B.M.M. Başkanı Gazi Mustafa Kemal, Uşak'ta
18 Şubat 1935 ******'ün, Antalya'ya üçüncü ve son gelişi, 1935 yılı Şubat ayına rastlar. ****** 16 Şubat 1935'te Ege Vapuru ile İzmir'den hareket etmiş, 18 Şubat 1935 Pazartesi günü saat 13. 30'da Antalya iskelesine çıkmıştı.
1935 - Müze, Türkiye Cumhuriyeti'nin kurucusu Mustafa Kemal ******'ün 18 Şubat 1935'te Alanya'ya yaptığı ziyaret sırasında bir süre kaldığı evdir. Ev, sahibi Tevfik Azakoğlu tarafından Kültür Bakanlığı'na bağışlanarak 1987 yılında müze haline getirilmiştir. 19. yüzyıl Türk mimarisinin özelliklerini yansıtan bahçe içinde üç katlı binanın giriş katında ******'ün kişisel eşyaları, fotoğraflar, ******'ün Alanyalılara gönderdiği telgraf ve diğer tarihi belgeler sergilenmektedir. Üst katın odaları ise geleneksel bir Alanya evinin etnografik eşyalarıyla donatılmıştır.
1935 - Bazı kisvelerin giyilemeyeceğine dair kanunun yayınlanması.
19 Şubat
19 Şubat 1923 İzmir’den dönüşünde Uşak’ta karşılanışı
1932 -Halkevleri'nin açılışı.Cumhuriyet'in siyasal ve kültürel ideolojisini halka benimsetmek ve yaymak amacıyla Halkevleri kuruldu. Feshedilen Türk Ocakları'nın işlevini de yüklenmesi düşünülen Halkevleri'nin amacını CHP Genel Sekreteri Recep Peker; "ulusu katılaştırmak, sınıfsız katı bir kitle haline getirmek" biçiminde açıkladı.
1920 - Müttefiklerin tehdit ültimatomları, İstanbul Hükümeti'nce yayımlandı.
1920 - Sadrazam Ali Rıza Paşa ile Dahiliye ve Bahriye nazırlarının İstanbul'da "Felah-ı Vatan Grubu" toplantısına gelmeleri ve sadrazamın Kuvay-ı Milliye aleyhine konuşması.
1919 -Karadeniz Bölgesindeki Rum faaliyetlerine karşı Samsun'da, "Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti"nin kuruluşu. Hükümet almış olduğu bir kararla kapatılan gazetelerin yerine yenilerinin çıkmasını yasakladı.
1915 - İngiliz ve Fransız harp gemilerinin, Çanakkale Boğazı'nın giriş tabyalarını topa tutması ve karaya asker çıkarma girişimi. Müttefik Donanması'nın Boğaz'ın dış tabyalarını bombalamaya başlaması (Bombardıman aralıklarla 7 Mart'a kadar sürecektir)
20 Şubat
1917 - ******'ün, akşam, davet üzerine Avusturyalı subayların düzenlediği yemekte bulunması.
1930 - Türk Parasının Kıymetini Koruma Kanunu kabul edildi.
1914 - İstanbul'da ilk elektrikli tramvay sefere başladı.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 28
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:42 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Konu: Geri: Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı C.tesi Kas. 22, 2008 6:51 am
21 Şubat
****** Time Dergisinin kapak sayfasında (21 Şubat 1927)
1935 - Fransız misyonerlerinin işlettiği bazı okullar millileştirildi.
1927 - ****** 21 Şubat 1927 (ve 24 Mart 1923)'de Time Dergisi'ne kapak oldu.
1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Kıs ovasında hükümet kuvvetleriyle çarpıştı. Bazı doğu illerinde sıkıyönetim ilan edildi.
1921 - İkinci Londra Konferansı'nın açılışı (Sona erişi 12 Mart 1921). Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenen Londra Konferansı başladı. 1920 - Mustafa Kemal Paşa'nın, İstanbul'da bulunan Rauf Bey'e yazısı: "Hükümete karşı kati bir vaziyet almak zamanı gelmiştir. Sadrazam ve Dahiliye Nazırını açıkça söylemek lazımdır ki, Kuvay-i Milliye neticeye kadar faaliyetine devam edecektir."
LONDRA KONFERANSI
T.B.M.M, Sevr Antlaşması'nı kabul etmemiş, İtilaf Devletleri'ni yurttan çıkarmak için harekete geçmişti. TBMM, Milli Mücadele sırasında Güneyde Fransızlara karşı başarılı olmuş, Türk Sovyet görüşmelerini başlatmış, Yunan ilerleyişini durdurmuştu. I. İnönü Zaferi de kazanılınca İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşmasında bazı değişiklikler yapmak üzere Yunanistan ve Türkiye'nin de katıldığı bir konferansın 23 Şubat 1921'de Londra'da yapılmasına karar verdiler. Fakat TBMM'ni tanımadıkları için, konferansa yalnızca Osmanlı Hükümetini davet ettiler. Mustafa Kemal'in de konferansa delege olarak katılabileceğini ya da bir temsilci yollayabileceğini Osmanlı Hükümeti'ne bildirdiler. Osmanlı Hükümeti de itilaf devletlerinin bu önerisini TBMM Başkanı Mustaf Kemal Paşa'ya iletti. Ancak TBMM bu teklifi kabul etmedi ve çağrılmadığı bir konferansa, katılamayacağını bildirdi. Bunun üzerine İtilaf Devletleri, İtalya'nın aracılığı ile TBMM'ni resmen Londra Konferansı'na çağırdı. Konferans 23 Şubat'ta Londra'da açıldı. İtilaf Devletleri, Sevr Antlaşması'nda küçük değişiklikler yapmak istediler. Türk delegeler buna şiddetle karşı çıktılar. Sadrazam Tevfik Paşa, söz sırası kendisine gelince, "Ben sözü Türk Milletinin gerçek temsilcisi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi Başdelegesine bırakıyorum" diyerek konuşma yetkisini Bekir Sami Bey (Kunduh)'e bıraktı. Bunun üzerine, İtilaf devletleri her türlü görüşmeyi TBMM heyetiyle yaptı. TBMM delegeleri, Misak-ı Milli'ye dayanarak Sevr Antlaşması'nı hiçbir şekilde kabul etmediklerini dile getirdiler. Şiddetli tartışmalardan sonra konferans sonuç alınamadan dağıldı. Bekir Sami Bey konferansın dağılmasından sonra savaş esirlerinin karşılıklı geri verilmesi ile ilgili olarak, 11 Martta Fransızlarla, 12 Martta İtalyanlarla ve 16 Martta İngilizlerle, ayrı ayrı antlaşmalar imzaladı. TBMM tarafından onaylanmayan bu antlaşmalar hiçbir zaman yürürlüğe girmedi. Konferans, sonuç alınamamasına rağmen, İtilaf Devletleri'nin TBMM'ni tanımaları açısından diplomatik bir başarıydı.
22 Şubat
1921 Sevr Antlaşmasına Göre Osmanlı İmparatorluğunun Parçalanması
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
1920 - Müttefik ültimatomlarına karşılık olmak üzere, Mustafa Kemal Paşa, İstanbul Hükümeti'ne cevap verdi. ******'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, bağımsızlık savaşı uğrunda gösterilen birlik ve beraberliğin sonuna kadar sürdürülmesini isteyen genelgesi.
1919 - Maraş'ın İngilizler tarafından işgal edilmesi.
23 Şubat
1934 - Hızla örgütlenmesini genişleten Halkevleri'nin 2. Kuruluş Yılı kutlandı.
1922 - Yunanistan başbakanı Gunaris, Türklerin silahlandığını, kendilerinin ekonomik açmazlara düşebileceğini, bu nedenle yardıma ihtiyaçları olduğunu Lord Curzon'a bildirdi.
1921 - Sadrazam Tevfik Paşa, devletin tek temsilcisinin Ankara delegasyonu olduğunu söyleyerek sözü Bekir Sami Bey'e bıraktı. Bekir Sami Bey'in tek temsilcinin kendilerinin olduğunu söylemesine rağmen Llyod George her iki tarafı da dinleyeceklerini söyledi.
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
Londra Konferansı'nda Osmanlı Delegesi Sadrazam Tevfik Paşa'nın söz hakkını T.B.M.M. delegelerine bıraktığını ifadesi, Gürcülerin çekilmesi ve onayıyla Ardahan ve Artvin'in Doğu Cephesi kuvvetleri tarafından geri alınışı.
1920 - ******'ün İstanbul hükûmetinin Kuva-yi Milliye aleyhindeki hareket ve girişimleri hakkında Kâzım Karabekir'e telgrafı.
İngiliz Yüksek Komiseri Amiral J. de Robeck'in, Lord Curzon'a yazısı: "...Anadolu'daki bütün hareketler, Mustafa Kemal Pap tarafından millî hareketin parçaları olarak tertiplenmektedir. ...Bizim aldığımız kararlara hürmet etmeyen yegâne halk, Türk halkıdır."
1919 - Samsun'da Rum tehlikesine karşı faaliyete geçen "Karadeniz Türkleri Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti"nin Tokat şubesinin kuruluşu.
24 Şubat
1925 - Şeyh Sait’e bağlı kuvvetler Elazığ’ı ele geçirdi. Şeyh Sait'in adamları Genç, Maden, Siverek, Ergani ve Varto'dan sonra Elazığ'ı da ele geçirdi.1922 - Elazığ'da, Milli Mücadele yanlısı "Satveti Milliye" adlı gazete çıkmaya başladı.
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).1920 - ******'ün, Anadolu ve Rumeli Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti örgütüne, kuruluşun önemi ve gereği üzerinde köylülerin uyarılmasını isteyen genelgesi.
1918 - Trabzon düşman işgalinden kurtuldu.
1910 - Sanayii Nefise Mektebi'nin (Güzel Sanatlar Okulu) kurucusu ressam ve müzeci Osman Hamdi Bey öldü.
XX. Kolordu Komutanlığına atanan Ali Fuat Paşa'nın İstanbul'dan Konya'ya hareketi.
25 Şubat
1933 - İstanbul'da Vagon-Li (Yataklı Vagonlar) Şirketi'nin Beyoğlu şubesi önünde toplanan öğrenciler şirket yönetimini, şirkette çalışan bir Türk memura Türkçe konuştuğu için işten uzaklaştırma cezası verdiği gerekçesiyle protesto etti.1925 - Hıyanet-i Vataniye Kanunu’nda “Dinin politikaya alet edilemeyeceği ve bu suçun da vatan hıyaneti sayılacağı”na ilişkin değişiklik yapıldı.
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
1915 - Tekirdağ'daki 19. Tümen Komutanlığı'nın Maydos (Eceabat)'a nakli ve ******'ün 19. Tümen Komutanlığı üzerinde olmak üzere Maydos Bölgesi Komutanı olarak görevini sürdürmesi.
19. Tümen'e ilâveten 9. Tümen'in 2 piyade alayı ve bazı topçu birlikleri de Maydos Bölgesi Komutanlığı emrine verilmiştir.
İngiliz ve Fransız harp gemilerinden oluşan Birleşik Filo'nun, Çanakkale Boğazı'nın -19 Şubat 1915'te tahrip edilemeyen- bazı giriş tabyalarını yeniden topa tutması, karşı topçu ateşimizle bazı düşman gemilerine ağır kayıplar verdirilmesine rağmen tabyalarımızın da ağır tahribata uğraması.
26 Şubat
1925 - İngiliz ve Fransız harp gemilerinden oluşan Birleşik Filo'nun, sabah, Çanakkale Boğazı giriş tabyalarını topa tutması, Seddülbahir ve Kumkale'ye çıkarma yapma amacıyla torpidoların Seddülbahir-Kumkale çizgisine ulaşmaları, öğleden sonra bir müfrezenin Kumkale'ye, diğer bir müfrezenin Seddülbahir'e çıkarılması (Gerek Kumkale'ye gerekse Seddülbahir'e çıkan düşman müfrezeleri, bazı tabyaların toplarını tahrip etmişlerse de Türk kuvvetlerinin ateşi ve direnişi karşısında ilerleyememiş ve akşam, çıkış yaptıkları gemilere alınmışlardır). Bugünkü harekât esnasında 19. Tümen Komutanı ******, Sağ ve Sol Yan Müfreze Komutanlıklarına verdiği emirlerde Hisarlık, Seddülbahir ve Zığındere ağzının önemini belirtmiş, ayrıca Çanakkale Müstahkem Mevki Komutanlığı'na yaptığı bazı öneriler, komutanlıkça dikkate alınmıştır.
1925 - Şeyh Sait kuvvetleri Hani’yi işgal etti.
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş). . 1919 - Paris Barış Konferansı'nda, Aharonyan ile Nubar Paşa'nın Ermeni isteklerini açıklamaları.
1909 - Osmanlı Devleti'nin, Avusturya ile antlaşma imzalaması. (Bu antlaşma ile Bosna-Hersek, Avusturya'ya bırakılmıştır.)
27 Şubat
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
1920 (27-28- ******'ün, Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyeti'ne telgrafı: "Maraşlı kahraman kardeşlerimizin her çeşit isteklerinin süratle yerine getirilmesi, gerekenlere ve Maraş Kuva-yi Milliye Komutanlığı'na yazılmıştır."
1919 - İngilizlerin Birecik'i işgal etmeleri. Rauf Beyin (Orbay) askerlikten istifası.
28 Şubat
1921 (21 Şubat - 2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
1920 - Yunan 1. Kolordusu Başkomutanlık Karargâhı, Selanik'ten İzmir'e taşındı.
1920 (27-28- ******'ün, Maraş Müdafaa-i Hukuk Cemiyeti Merkez Heyeti'ne telgrafı: "Maraşlı kahraman kardeşlerimizin her çeşit isteklerinin süratle yerine getirilmesi, gerekenlere ve Maraş Kuva-yi Milliye Komutanlığı'na yazılmıştır."
29 Şubat
1924 - Halife Abdülmecit Efendi, son defa Cuma selamlığına çıktı.
1 Mart
1 Mart 1930 Manevi kızı Afet İnan ile İzmir Karşıyaka Kulübüne gelişinde
Fevzi Çakmak’ın kızının düğününde (1 Mart 1930)
1 Mart 1921 T.B.M.M. Başkanı Mustafa Kemal, Meclis açış konuşmasını yaparken
1935 - ******'ün TBMM'de dördüncü kez Cumhurbaşkanı seçilmesi. Yeni hükümeti kurma görevi tekrar İsmet İnönü'ye verildi.1935 - 1 Mart 1935 yılında toplanan TBMM'de tam 18 kadın milletvekili yer aldı.
1930 - Türkiye ile İngiltere arasında Ticaret ve Seyrisefain Antlaşması imzalandı.
1928 - Âli İktisat Meclisi çalışmalarına başladı.
1926 - Ceza hukuku alanında yeni düzenlemeler getiren, 1889 İtalyan Zanardelli yasası temel alınarak hazırlanan yeni Türk Ceza Kanunu TBMM'de kabul edildi.
1925 - Hükümet kararıyla lağvedilen Tütün Rejisi Fransızlardan satın alındı.
1924 - Gazi Mustafa Kemal'in Türkiye Büyük Millet Meclisi'ni açışı ve Halifelik'in kaldırılması ile öğretimin birleştirilmesi gereğini konuşmasında belirtmesi
1921 - Afganistan Barışı
Afganistan Ankara hükümetini tanıyan ilk ülke oldu. Ankara ile Afgan hükümeti arasında ittifak antlaşması imzalandı. Moskova'da Yusuf Kemal Bey başkanlığındaki TBMM Hükümeti temsilcileriyle Afganistan Temsilcisi arasında bir anlaşma imzası. TBMM hükümetini Rusya'dan sonra tanıyan Afganistan ile yapılan barış. Moskova'da yapılan bu barışa göre doğu uluslarının kurtuluşlarını tanımaya, emperyalist bir devletin tecavüzünü defetmeye, Afganistanı tam manası ile tanımaya, kültürel yardım olarak Afganistan'a subay ve öğretmen göndermeyi Türkiye kabul etmiştir.
1921 (21 Şubat—2 Mart) - Londra Konferansı devam ediyor (Sevr Antlaşmasından bazı tavizler verip, antlaşmayı onaylatmak amacıyla düzenlenmiş).
1920 - Kürt Şerif Paşa'mn Paris'te Nubar Paşa ile imzaladığı Kürt-Ermeni Antlaşması'na karşı tepkiler büyüyor. Siverek, Kahta, Silvan, Van, Hakkari ve Derik'ten çekilen telgraflarda Kürt Şerif Paşa'nın Kürtleri temsil etmediği bildirildi.
1920 (1-2) - Mustafa Kemal Paşa'nın, I. Kolordu Komutanlığına, İngilizlere silah teslim edilmemesi ve silah depolarının i bölgelere taşınmasına ilişkin telgrafı.
1914 - Mustafa Kemal'in Yarbay'lığa yükselmesi.
1914 - Mustafa Kemal promoted Lieutenant-Colonel.
Detaylı Mesaj
Bilgileri
Mesaj No: 29
Mesajın Ana Konusu:Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
Gönderilme Tarihi:C.tesi Kas. 22, 2008 6:51 am
Bu Mesajı Şikayet Et:
Tarihte Bugün ****** Ne Yapmıştı
1 sayfadaki 1 sayfası
1 -
Arama Yapmadan Konu Açmayın. 2 - Mesaj Yazarken Başlıklar Konularla Alakalı Olmalır. 3 - Konularımızı Alakalı Başlıklar Altında Açalım. 4 - Aynı Konuya Ard Arda Mesaj Atmayın(flood Yapmayın) 5 - Bu Kurullara Uymamakta Israr Edenler Siteden Belirli Bir Süreliğine Yada Tamamen Uzaklaştırılır.